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National R&D

EICOBREAM

Effect of fatty acid source (n-6 vs. n-3) on the eicosanoid cascade and intestine inflammation in gilthead sea bream (Sparus aurata)

Investigador principal

Group Leader

Doutoramento em Biologia, Universidade do Porto, 1988. Licenciatura em Biologia, Universidade do Porto, 1981.
Situação profissional atual: Professor Catedrático da Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, desde 1998. Coordenador do Grupo de Nutrição e Bem-Estar de Peixes – NUTRIMU, do CIIMAR
Diretor do Mestrado em Recursos Aquáticos Biológicos, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto. Codiretor do programa de doutoramento em Biologia.
Editor-in-Chief: Aquaculture Journal
Associate Editor of: Aquaculture; Animal Feedstuffs and Technology; Journal of the World Aquaculture Society
Domínio de especialização: Nutrição de Peixes
Interesses científicos: Nutrição de peixes marinhos de interesse para a aquacultura.
Principais temas de investigação: Necessidades e metabolismo de proteínas e aminoácidos. Metabolismo de carboidratos e lípidos. Ingredientes alternativos à farinha e ao óleo de peixe para uso em rações para aquacultura. Estratégias nutricionais para melhorar a saúde e o bem-estar dos peixes. Imunologia. Microbiota intestinal. Uso de nutracêuticos na nutrição de peixes.

EQUIPAS DE INVESTIGAÇÃO:
Nutrição e Bem-estar dos Peixes

No results found.

Sustainable development of intensive aquaculture depends on dietary fishmeal (FM) and fish oil (FO) replacement by plant feedstuffs. Though replacement of diet FM poses practical problems most of them are being overcome by the application of judicious nutritional strategies. Replacement of FO by vegetable oils (VO) is more striking, namely by marine fish having absolute requirements of n-3 Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids (LC-PUFA) which are not present in VO.

Thus, in practical aquafeeds for marine fish FO cannot be completely replaced by alternative oil sources. FO has however been partially replaced with success in marine fish diets without negative consequences on fish performance. Nevertheless, even partial replacement of FO by VO in aquafeeds drastically alters dietary FA profile and the n-3/n-6 FA ratio, and this may have negative consequences in fish immune status.
This study intends to investigate the effect of dietary FA, and the interaction of dietary FA with dietary carbohydrates, on lipid metabolism, eicosanoid cascade, and the immune status of an important aquaculture species: gilthead seabream (Sparus aurata), aiming to potentiate the use of VO in aquafeeds for marine species, aiming to promote a healthy sustainability of aquaculture industry. Data of this study is expected to be extrapolated to other marine fish species, and to contribute to a better understanding of the importance of n-3 FA in farmed animals and humans.

 

Project Sheetaqui

Equipas de investigação
Nutrição e Bem-estar dos Peixes
Saúde de Animais Aquáticos
Instituição líder
CIIMAR-UP
Programa
Compete 2020
Financiamento
Outros projectos